Un drum, o poveste, un destin...

Cogniac

Picture
Coniacul sau brandy-ul este o bautura alcoolica frantuzeasca, produsa in regiunea Charente. Se obtine prin dubla distilare a unor vinuri albe locale. Dupa o prima distlilare a vinurilor si separarea depunerilor (drojdia), produsul este supus unei distilari suplimentare. Rafinarea are loc in butoaie de stejar.


Istorie si legenda

Exista multe legende cu privire la “inventatorul” coniacului. Din nefericire, adevarata origine a acestuia nu va putea fi cunoscuta niciodata. Cea mai credibila poveste si cea mai acceptata vorbeste despre un capitan olandez care transporta, cu propriul vapor, vin din Franta spre Olanda, candva, in secolul al XVI-lea.

Incercand sa faca mai multi bani, marinarul a inlaturat prin distilare apa din vin pentru a incarca pe nava sa o cantitate cat mai mare din pretioasa bautura. Odata ajuns la destinatie, in Olanda, el punea din nou apa peste vinul ramas. Din pacate, atat echipajul cat si prietenii sai ii “gustau” periodic bautura pe care o denumisera “Brandewijn” – “vin arzator”. Peste timp, acest cuvand a fost precurtat, rezultand actualul Brandy.

Ingrediente

In ceea ce priveste ingredientele coniacului, exista inca multe contraverse care tin mai mult de secretul tehnologiei sale de fabricare. Unii sustin ca aceasta bautura alcoolica este distilata din suc de fructe, pulpa sau coji de fructe care fermenteaza si care pot fi folosite in diferite moduri la producerea coniacului. Altii sunt de parere ca la baza producerii coniacului este vinul obtinut din struguri.

Producerea

Brandy-ul este obtinut prin distilarea vinului sau a fructelor, dupa care se lasa la “invechit” in recipiente de stejar. Calitatea lui depinde de sol, de clima, de soiul de struguri folosit, dar si de metoda de producere. Distilarea poate fi facuta o singura data sau de mai multe ori. De preferat este totusi ultima metoda care este si mai scumpa. Ocazional, brandy-ul, rezultat din ambele metode, se amesteca pentru a obtine un produs mai ieftin.

Coniacul domina conceptul de brandy, astfel incat multe tari il folosesc ca sinonim – conac in Spania, conhac in Portugalia si konyak in Europa Centrala. Coniacul, la fel ca si cele mai bune vinuri ale Frantei, este produs in sase zone situate in jurul orasului Charente. In aceasta regiune, se imbina climatul oceanic cu cel continental, rezultand o multitudine de microclimate.

Calitatea coniacului

Este data, de obicei, de calificativele inscrise pe eticheta, in mod normal de numarul de stele (cu cat numarul acestora creste, cu atat calitatea coniacului este mai buna) sau de o serie de abrevieri ce denota si vechimea alcoolului din interior (de pilda: VSO = Very Superior Old; XO = Extra Old; XOS – Extra Old Superior). Coniacul poate avea o “varsta” ce variaza intre 30 de luni si peste 150 de ani.

Trei cocktail-uri cu coniac:

-    American Beauty. Ingrediente: 10 ml coniac; 10 ml suc de portocale; 5 ml vermut sec; un sfert de lingurita de Creme de Menthe; 1 lingurita Grenadine; 5 ml Tawny Port.

-    Black Pagoda. Ingrediente: 20 ml coniac; 10 ml vermut sec; 10 ml vermut dulce; 10 ml triplu sec.

-    Brandy Smash. Ingrediente: 20 ml coniac; 10 ml sifon; 1 lingurita de zahar extrafin; menta proaspata; garnisit cu visine, felii de portocala.

Ce zice despre coniac George SAINTSBURY, jurnalist englez (1845-1953): “Orice bautura alcoolica consumata corect este benefica pentru trup si suflet, dar mai revigorant decat coniacul, pentru acestea doua, nu exista nimic.”