Un drum, o poveste, un destin...

Un uriaş râu subacvatic, descoperit pe fundul Mării Negre

Picture
Oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea din Leeds au descoperit un uriaş râu submarin, cu un debit de 350 de ori mai mare decât cel al fluviului Tamisa, care porneşte din Marea Mediterană, trece prin strâmtoarea Bosfor şi se varsă în Marea Neagră.
Potrivit cercetătorilor, citaţi de publicaţia Daily Mail, existenţa râului subacvatic se explică prin faptul că apa pe care o conţine este mai densă, cu un conţinut mai ridicat de sare şi de sedimente comparativ cu apa mării. Albia pe care acest râu o formează pe fundul Mării Negre, scanată cu ajutorul unui robot submarin, atinge în unele locuri o adâncime de peste 35 de metri şi aproape un kilometru în lăţime. La fel ca şi râurile care curg la suprafaţă, cel subacvatic formează canale sau cascade şi adună afluenţi în drumul său.
Informaţiile obţinute de cercetători arată că acest râu curge pe o distanţă de aproximativ 60 de kilometri, după care apele sale se disipă în cele ale Mării Negre.
În opinia doctorului Dan Parsons, membru al echipei care a făcut această descoperire, existenţa râurilor submarine ar putea explica modul în care viaţa se dezvoltă în zone marine aflate la mare depărtare de apele bogate în nutrienţi care se găsesc de regulă în zonele de coastă, în special la gurile de vărsare ale apelor curgătoare de pe uscat. "Pe fundul oceanului se întind câmpii ce seamănă într-o mare măsură cu deşertul, dar aceste râuri subterane ce le străbat ca nişte aretere transportă cu ele nutrienţi şi alte ingrediente necesare vieţii", a explicat Parsons.